Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН
Снимка: Пресцентър на Президентството

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк.

Българският президент Румен Радев и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Обща бе позицията, че военните кризи в Украйна и Близкия Изток застрашават мира и стабилността и изострят разделението в света. Държавният глава изрази надежда Съветът за сигурност на ООН да се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи, което да върне отново фокуса на човечеството върху Целите за устойчиво развитие на ООН. Радев изрази и тревогата си от протичащите в момента военни действия в близост до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.

Президентът Радев проведе неформални разговори със свои колеги в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. На среща спрезидента на Иран Масуд Пезешкиан приветства заявеното намерение на новото държавно ръководство в Техеран да задълбочи диалога си със страните от ЕС. Държавният глава на България отправи молба към своя ирански колега за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба "Galaxy Leader", задържан край бреговете на Йемен, както и за съдийствие от ислямската република за освобождаването на всички заложници на "Хамас", пленени при нападението на 7 октомври м.г. Пезешкиан е поканил Радев да посети Иран в удобно за двете страни време, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56
Матео Пиантедози

По съседски: Събития с балкански адрес

Италия отваря два центъра за мигранти в Албания Италия ще отвори през октомври първия от двата си центъра за мигранти на територията на Албания. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози, предаде АНСА. Двете страни..

публикувано на 20.09.24 в 09:10

Депутатите отхвърлиха облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а..

публикувано на 19.09.24 в 15:59