Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Главчев: Към момента няма заплаха за сигурността на страната

Снимка: БТА

Към момента няма информация за застрашаване на средата за сигурност на българските граждани. Въпреки това са взети засилени мерки за сигурност в страната, осигурена е охрана на стратегически места у нас. Това беше оповестено след края на свиканото за тази вечер от служебния премиер Димитър Главчев заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с предизвикателствата и заплахите пред националната сигурност на България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток.
В заседанието участваха министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на службите за сигурност, представители на парламентарно представените политически партии.
Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България отправя призив за деескалация на конфликта в Близкия изток в синхрон с европейската позиция по въпроса.
Главчев също изтъкна бързата реакция на България по евакуация на българските граждани от Ливан. „Правим всичко възможно да бъде защитен животът и здравето на българските граждани“, подчерта той. 
Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата на България в Бейрут, Тел Авив и Техеран. Дипломатическите ни мисии в Ливан, Израел и Иран продължават да работят, каза по-рано днес заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.
За петък, 4 октомври, от президента Румен Радев е свикано и извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Италия отбелязват 145 г. дипломатически отношения

България и Италия днес честват в префектурата на Милано 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, съобщи кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Милано, е под..

публикувано на 26.09.24 в 16:38
Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38

Президентът Румен Радев призова за мир в Украйна и Газа

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства". Това каза президентът Румен Радев пред Общото събрание на..

публикувано на 25.09.24 в 18:30