Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Албания отвори вратите си за студенти на Софийския университет

Топлото посрещане бе по случай 80-годишнината от Освобождението на Албания

7
Снимка: Костандина Бело

В сградата на посолството на Република Албания в София се състоя приятелска среща между посланика г-жа Инид Мило със студентите и преподавателите по албански език от Катедрата по балканистика на СУ "Свети Климент Охридски", както и членове на албанската общност в България. Срещата, в края на миналата седмица, бе в рамките на дейностите по повод 80-ата годишнина от Освобождението на Албания, която съвпада и с 15-ата годишнина от членството на Албания в НАТО и обявяването на 2024 г. за Година на албанския език.

В речта си пред гостите посланик Инид Мило се спря на приоритетите на външната политика на страната като част от НАТО и кандидат за член на ЕС, като не пропусна да отправи и благодарност към преподавателите по албански език проф. д-р Русана Бейлери и проф. д-р Екатерина Търпоманова за упорития труд, който са положили за да поддържат жив интереса към албанския език, културата и историята на Албания в България.

Срещата продължи с приятен разговор, в който се включиха и студентите, които демонстрираха езиковите си умения и знания за Албания и изразиха много интересни мнения, свързани с темата на срещата.

Гостите имаха възможността да се запознаят по-обширно с историята на Албания чрез филма "Смъртта на коня", заснет през 1992 г. от режисьора Саимир Кумбаро. Това е първият албански филм, който подчертава негативните аспекти на комунистическата система в албанското общество. Той е едно от най-реалистичните отражения на политическото преследване по време на диктатурата на пролетариата в Албания. За студентите това бе един интересен филм, благодарение на който успяха да се докоснат до стара Албания от комунистическите години и да я сравнят с днешна Албания, която е вече променена и различна. След филма студентите допълниха впечатления и знания за историята на балканската държава, разглеждайки изложбата "Албанската съпротива през Втората световна война".

Това събитие послужи като платформа за обмен между младежите и Посолството и като възможност за насърчаване на връзките между двете страни. Защото именно тези млади хора са нашите бъдещи посланици, които ще поддържат отношенията между България и Албания.

Текст и снимки: Костандина Бело

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчев вторник в България, в София – до 24 градуса

Във вторник , 8 октомври,  минималните температури ще са хладни – между 5 и 10°, в София 7°. На места в котловините и низините ще има мъгли. През деня ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са от 23 до 28°, в София - 24°. След обяд от..

публикувано на 07.10.24 в 19:45

България днес - 7 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 7 октомври ви разказваме за присъствието на албанския език, култура и традиции у нас и как паметта за Славейковия род продължава да вълнува красивото италианско градче Брунате. Ще обсъдим „изчезващия търговски пазар като културен..

публикувано на 07.10.24 в 19:00
 Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Паоло Джентилони: България не може повече да отлага решението по измененията на ПВУ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата преди днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че..

публикувано на 07.10.24 в 17:39