Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за авангардиста Алцек Мишев дава старт на Дни на българското кино в Братислава

Алцек Мишев в София
Снимка: личен архив

Тази вечер от 18:30 ч. в кино "Люмиер" в Братислава официално ще бъдат открити Дните на българското кино в Словакия с премиерата на документалния филм "Да летиш с плавници". Той е посветен на забележителния художник и авангардист Алцек Мишев, а негов режисьор е Мария Аверина. Филмът беше отличен с престижната Награда за най-добър български документален филм на фестивала Master of Art 2024, присъдена от Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България.
Фестивалът Дни на българското кино в Словакия ще продължи с прожекции на още четири филма, представящи съвременното българско кино в неговото многообразие от жанрове и тематики - "Защото обичам лошото време", "Записки по едно предателство", "Чума", "Меко казано".

Всички филми ще бъдат показани в оригиналната им версия със субтитри на чешки език, като входът за прожекциите е свободен. Билетите могат да бъдат резервирани предварително чрез сайта на кино "Люмиер" или да се вземат на място в деня на прожекцията.
Две прожекции - "Да летиш с плавници" и "Уроците на Блага", ще има на 10 октомври в Muzeum SNP, Банска Бистрица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалището в Разлог празнува 115 години с "Разходка в миналото"

Българското читалище е уникална институция, която съхранява духовността и традициите на народа ни в продължение на столетия. "Едва" 115 години чества Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г.". По този повод на 30 септември на площада в..

публикувано на 29.09.24 в 10:05
На снимката: директорът на Художествена галерия - Казанлък д-р Пламен Петров (вляво) и пешеходен тур, посветен на Иван Милев

В Казанлък – по следите на големия художник Иван Милев

Поради големия интерес, екипът на Художествената галерия в Казанлък организира втори пешеходен тур "По следите на Иван Милев". Обиколката ще започне от двора на Катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ (ул. „Георги Бенковски“ 13) тази вечер в 18 ч...

публикувано на 28.09.24 в 08:10

"Триумф" - българският кандидат за "Оскар" триумфира на "Златната роза"

Във Варна филмът "Триумф" на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда за пълнометражен филм на 42-ия фестивал на българското кино "Златната роза". Лентата получи и наградата за сценарий, написан от двамата..

публикувано на 27.09.24 в 09:24