Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял квартал от XIII – XIV век, подобен на Града на хобитите, откриха археолози в Перперикон

Снимка: Радио Кърджали

Комплекс от десетина малки къщички, разположен в южната част на Скалния град Перперикон, разкриха археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров. По думите му, става дума за цял квартал, датиран от XIII – XIV век, който силно напомня на Града на хобитите от култовия филм "Властелинът на пръстените", предаде БНР Кърджали. В къщичките, не по-големи от 20 кв. метра, са живели цели семейства. Открити са съдове за готвене, хромели, инструменти. Между къщичките има тесни улички.

Според археолозите в къщичките е живяла бедната част от населението на Перперикон, което по това време е наброявало окол 5 000 души. "Това никак не е малко, защото толкова е и населението на Виена в същия период", посочва проф. Николай Овчаров.

В края на XIV век там са извършвани погребения. Данните са, че населението рязко намалява. Това вероятно се дължи на това, че Европа  е засегната от чума в този период, смятат археолозите.

Още за работата на археолозите на Перперикон:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05