Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Народен театър "Иван Вазов"
Снимка: БГНЕС

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това показват данни от национално социологическо проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на проектите "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за икономика и култура".

През 2023 г. 72.6 % от българите не са посетили библиотека нито веднъж, 62.6 % не са били на театър, 82.5 % не са били на концерт за класическа музика, опера или балет.



Анализът показва, че при възрастовата група от 18 до 29 години липсват изградени навици в ранна детска възраст, а тази от 55 + разполага с достатъчно свободно време, но не и с необходимите финанси за посещение на културни дейности. В по-малките общини и села често се наблюдава липса на достъп до такива мероприятия.

От "Фабрика за идеи" ще настояват резултатите от изследването да бъдат отчетени и да залегнат в Стратегия за достъп до култура, която да е част от една по-голяма визия за мястото на културата в развитието на българското общество.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 октомври 2024 г.

За дързостта ни да покоряваме небето, за насъщния и традициите и за желанието на добродетелните българи да оставят по-красив свят след себе си става дума в "България днес" на 16 октомври. Водещ на броя е Елена Каркаланова. Приятно слушане! 02:01 -..

публикувано на 16.10.24 в 19:00

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17

28 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това се посочва в заповед на министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Денят след изборите за Народно събрание се..

публикувано на 16.10.24 в 16:48