Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буенос Айрес чества България на 27 октомври

Снимка: Аржентинско-българската фондация

В деня на българските избори, 27 октомври, в далечна Аржентина, в столицата Буенос Айрес се организира и празникът "Аржентина чества България“. Ружка Николова, председател на Аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес, разказа повече за тази инициатива в студиото на Радио България. Г-жа Николова сподели и за амбицията на по-възрастните членове в ръководството на това българско дружество, постепенно да предадат властта на по-младите, за да има приемственост, от каквато безспорно се нуждае всяко управление. 

"На 27 октомври е празникът „Аржентина чества България“, но не сме само България, защото ние сме малка страна, малко дружество, не можем да напълним сами главната улица със щандове – обяснява Ружка Николова. -  Затова сме заедно с представителите на други държави, каквито са Австрия, Германия, Полша , Румъния, Испания, Швейцария и Ирландия. През целия ден се изявяват танцови и музикални състави, организират се щандове, на които може де се получи информация за всяка от страните, дегустират се традиционни храни и напитки. А опитът ни показва, че аржентинците най-много харесват българската баница, но ние им предлагаме също така шишчета, кебапчета и пр. Улицата събира хиляди хора по време на празника.“

Ружка Николова

За да предадат опита в организирането на подобни мероприятия, основателите на Българско-аржентинската фондация, начело с Ружка Николова, са решили да се откажат от своите длъжности и да образуват съвет на основателите, който да подпомага работата на новото поколение, което идва. Целта е постигането на приемственост и оказването на подкрепа, докато младите вземат изцяло нещата в свои ръце.

"Искаме да предадем длъжностите си, а с тях и връзките, които сме изградили с различните институции и дружества – казва Ружка Николова. - Догодина фондацията ни ще навърши 40 години. Да им предадем всичко, което сме постигнали за тези години и да им помогнем, докато те поемат кормилото. Ние като основатели не можем да си отидем. Който е основател на фондация е до живот основател, не е изборна длъжност“.

Снимки: Facebook /Аржентинско-българската фондация, Красимир Мартинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Нова Зеландия гласуваха първи за новия парламент

Първи своя глас в предсрочните парламентарни избори дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия, съобщиха от външното ни министерство. Заради часовата разликата изборната секция там отвори врати снощи в 21,00 ч. българско време. Последни за 51-вото Народно..

публикувано на 27.10.24 в 08:54

Веско Ешкенази: Изборите са много важни, понякога просто не издържам на това, което виждам у нас

"Гласувам винаги, когато мога и съм на място, където има начин да го направя" – с гордост и без предразсъдъци казва за Радио България   световноизвестният български цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско..

публикувано на 27.10.24 в 07:45
Снимка:

Весела Райчинова: Българите се ползваме с много добро име в Израел

Няма точна статистика за броя на българите в Израел. Смята се, че българските евреи, преселили се там от страната ни са около 50 000. Независимо от броя им, както и в други държави по света, част от сънародниците ни са изключително задружни, за което..

публикувано на 24.10.24 в 09:15