Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Понеделник сутрин" или спомен за Милчо Левиев

Милчо Левиев
Снимка: Община Пловдив

Музиката на световноизвестния български композитор и пианист Милчо Левиев ще звучи тази вечер (28 окт.) в зала "България" в София. Концертът "Легенда за Милчо" на Камерен ансамбъл "Софийски солисти“ под диригентската палка на Константин Добройков е със специалното участие на още звездни музиканти: Вики Алмазиду- вокал, Антони Дончев - пиано, Васил Хаджигрудев - контрабас, Кристиян Желев - барабани, Валери Костов – електронно пиано, Иво Паунов - саксофон и флейта, Александър Владигеров - тромпет и флюгелхорн, Константин Владигеров - пиано, Димитър Льолев - саксофон, Арнау Гарофе- саксофон и флейта, Марин Гонев - пиано, Тодор Бакърджиев - тромпет, и Вили Стоянов – тромбон. Те ще представят оригиналната, основна тема от филма "Понеделник сутрин" от 1966 г., режисиран от Ирина Акташева и Христо Писков по сценарий на Никола Тихолов.


С подчертаното си джазово звучене тази музика се превръща в израз на личната свобода и става една от причините филмът да бъде забранен до 1988 г. За да може да я изпълнява като самостоятелно произведение, Милчо Левиев променя заглавието на "Делнична утрин" и така музиката получава своя нов, сценичен и независим от филма живот. Няколко години след това Милчо Левиев емигрира в САЩ, поради което името му е заличено като автор на музиката в надписите на редица филми ("Горещо пладне", "Отклонение", "Иконостасът", "Осмият", "Един снимачен ден").

През 2023 г. излезе албум с нови интерпретации и песенен вариант по текстове на Вики Алмазиду и Златна Костова на филмовата музика на Милчо Левиев. В "Легенда за Милчо"ще бъдат представени пет песни от него, сред които и "Понеделник сутрин".

Спомен за световноизвестния джазмен, композитор, аранжор и пианист Милчо Левиев пази и едно негово интервю за Радио България от октомври 2014 г.:

Редактор: Диляна Трачева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пловдив става столица на китарната музика

От 4 до 6 октомври Пловдив ще се превърне в столица на китарата. Това се дължи на фестивала GuitART, който за девета поредна година ще ни предложи среща със световноизвестни китаристи и нови групи с изгряващи могообещаващи таланти от различни страни...

публикувано на 04.10.24 в 08:15

"Разказвай ми за нещо"

Познаваме Тома Здравков като един от най-характерните гласове на българския рок. След период, наситен с участия в телевизионни предавания и формати, той отново се занимава активно със създаване на нова музика и реализира нови песни. След като от..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

В музиката няма невъзможни неща

На 1 октомври светът празнува универсалния език на музиката. Едва ли някой се съмнява в способността на това изкуство да лекува душите и да окрилява мислите, но днес ще добавим още една история, която доказва това – тази на единствения незрящ..

публикувано на 01.10.24 в 09:10