Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването зад граница приключи

Снимка: МВнР

В 05:00 часа българско време, на 28 октомври, изборният ден зад граница приключи по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. В САЩ бяха разкрити 53 секции, а в Канада - 15.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и са предали своите резултати. При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на вот в чужбина са упражнили 146 952 души, съобщи МВнР.


Българските граждани имаха възможност да гласуват от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Токио в Япония, Сингапур и Оукланд в Нова Зеландия, от Тромсьо на север в Норвегия, до Република Южна Африка.

С активното съдействие на служителите и структурите на Външно министерство зад граница и българските организации в чужбина, сънародниците ни успяха да гласуват без затруднения в общо 719 секции в 57 държави, като най-голям брой от тях бяха разкрити в Европа.
По информация на кореспондента на БНР в Чикаго Елена Цанева, 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго са гласували в секцията в Маунт Проспект, а 282-ма от тях са предпочели машинния вот. Най-много гласове са пуснати за "Възраждане", следвани от "ПП-ДБ“, а на трето място е партия "Величие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборната секция в Бризбън

Българите в „Долната“ земя дадоха своя вот за надеждата

Близо 6 000 души са определили себе си като етнически българи в Австралия при последното преброяване на населението в държавата-континент през 2021 година. 3 300 от тях са посочили, че са родени в България. Най-многобройни са нашите сънародници в..

публикувано на 27.10.24 в 10:55
Здравка Момчева

Здравка Момчева от Лондон: Гласуването е граждански дълг за българите във Великобритания

"Нужно ни единство и единение. Чувстваме си България като наше семейство, това е нашият дом" – сподели пред Радио България сънародничката ни от Великобритания Здравка Владова-Момчева, която и на тези избори отива в изборната секция в посолството ни в..

публикувано на 27.10.24 в 10:30

Българите в Нова Зеландия гласуваха първи за новия парламент

Първи своя глас в предсрочните парламентарни избори дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия, съобщиха от външното ни министерство. Заради часовата разликата изборната секция там отвори врати снощи в 21,00 ч. българско време. Последни за 51-вото Народно..

публикувано на 27.10.24 в 08:54