Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването зад граница приключи

Снимка: МВнР

В 05:00 часа българско време, на 28 октомври, изборният ден зад граница приключи по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. В САЩ бяха разкрити 53 секции, а в Канада - 15.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и са предали своите резултати. При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на вот в чужбина са упражнили 146 952 души, съобщи МВнР.


Българските граждани имаха възможност да гласуват от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Токио в Япония, Сингапур и Оукланд в Нова Зеландия, от Тромсьо на север в Норвегия, до Република Южна Африка.

С активното съдействие на служителите и структурите на Външно министерство зад граница и българските организации в чужбина, сънародниците ни успяха да гласуват без затруднения в общо 719 секции в 57 държави, като най-голям брой от тях бяха разкрити в Европа.
По информация на кореспондента на БНР в Чикаго Елена Цанева, 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго са гласували в секцията в Маунт Проспект, а 282-ма от тях са предпочели машинния вот. Най-много гласове са пуснати за "Възраждане", следвани от "ПП-ДБ“, а на трето място е партия "Величие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веско Ешкенази: Изборите са много важни, понякога просто не издържам на това, което виждам у нас

"Гласувам винаги, когато мога и съм на място, където има начин да го направя" – с гордост и без предразсъдъци казва за Радио България   световноизвестният български цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско..

публикувано на 27.10.24 в 07:45
Снимка: Аржентинско-българската фондация

Буенос Айрес чества България на 27 октомври

В деня на българските избори, 27 октомври, в далечна Аржентина, в столицата Буенос Айрес се организира и празникът "Аржентина чества България“. Ружка Николова, председател на Аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес, разказа повече за тази..

публикувано на 26.10.24 в 09:05
Снимка:

Весела Райчинова: Българите се ползваме с много добро име в Израел

Няма точна статистика за броя на българите в Израел. Смята се, че българските евреи, преселили се там от страната ни са около 50 000. Независимо от броя им, както и в други държави по света, част от сънародниците ни са изключително задружни, за което..

публикувано на 24.10.24 в 09:15