Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите свършиха, в очакване на избори!

Радио България пита: Кога ще бъде следващият парламентарен вот?

Снимка: БГНЕС

Вот по инерция. Вот с последна капчица надежда, че утре всичко ще бъде наред и ще се чуем по изборен повод след четири години. Вот на огорчение от политиците, от нас самите, от други там, които не са гласували.

"Нагласите са много разнообразни - от голяма позитивност до сарказъм – обобщи за Радио България изборните страсти в Мелбърн, Австралия Манчо Манев, заместник председател на изборната секция в града. Някои от българите (които гласуваха) казват- ще се видим след три месеца. Други се надяват, че с този глас и с тези избори ще се приключи омагьосаният кръг, в който сме попаднали."

Изборната секция в Мелбърн

С тези думи започна обиколката на Радио България из изборните секции извън страната в неделния ден. На въпроса, кога ще бъдат следващите парламентарни избори в България Манчо Манев без да се замисля отговаря – февруари!

"Бих казал, че това е доста опасно и неприятно, защото дава едно време на хаос и на безхаберие, в което всъщност държавата няма никакво развитие – нито в законодателството, нито в дигитализацията, нито в инфраструктурата, нито в администрацията. Нищо от тези неща няма как да се подобри, когато няма работещо истинско правителство, а има едно служебно, което просто "тупка топката" докато дойдат новите" - смята българинът.

Не на същото мнение е сънародничката ни Изабела Шопова, която живее в Австралия от 2008 година и в неделя беше секретар на изборната секция в Бризбън. Без претенции да бъде политически анализатор, а просто добър математик пред Радио България тя каза:

"Базирано на досегашния ни опит не мисля, че следващите избори ще са след четири години. Но също така не мисля, че е трагично, ако следващите избори са след шест месеца. За мен това е демократичният процес. Това е начинът, по който едно демократично общество преминава през периоди на криза. Според мен има дълбока не само политическа криза, но и дълбока криза в обществото ни и този политически проблем, който не успяваме да разрешим с повтарящите се избори е един от симптомите й." 

Надя Стоянова

"Възможността лично и пряко да участваме в управлението на страната чрез гласуването за мен не носи умора, а морално удовлетворение" – заяви категорично пред Радио България Надя Стоянова, дългогодишен изборен доброволец в българските секции в Бостън, но във вчерашния ден тя упражни правото си на вот в Лондон, където е по работа. Убедена е, че България има да решава сериозни проблеми, но правителство на всяка цена едва ли е най-доброто решение:

Това, на което се надявам е политически представените партии, независимо от своята тежест в следващия парламент да загърбят малко егото си и да погледнат на широката картина – един несигурен свят, в който най-важното е България да продължи да се развива като европейска, образована, демократична страна, създаваща богатство и разпределяща го справедливо за българите. Особено за българите в страната. Особено за следващите поколения. Когато и да са следващите избори, е добре всички да си дадем сметка, че към това трябва да се стремим – както тези, които гласуваме, така и онези, които пропускат да гласуват – защото всички носим тази отговорност. Но също така и представените в Народното събрание, които умишлено или не поставят условия, неизпълними от останалите. Смирение и уважение към интересите на българския народ трябва да е водещото в следващото Народно събрание."

"Струва ми се, че ще отидем пак на избори още през пролетта" – казва сънародничката ни Ирена Ангелова, която живее в Чехия и винаги упражнява правото си на глас.

"Много ми се иска нещо да се получи, за да няма поредни избори, но масово българите и в чужбина, и сигурно и в България, не искат да гласуват. Просто не искат да осъзнаят, че техния глас е много важен."

"От всички нас, българите в страната и зад граница, зависи да променим нещата. Трябва по-голям процент млади хора да излязат и да гласуват" –това казва Светлана Канева от Лондон, председател на една от избирателните секции там /в Лутън/:

Избирателната секция в Лутън

"Ние търсим новото, гледаме към нова България, но по моя преценка мисля, че ще има нови избори, и по-следващи. Докато не се създаде едно правителство, което да мисли за гражданите на България."

А те, хората в България и извън нея, искат прости неща – ред в държавата, правила, които да се спазват от всички, и възможност да създават по-добър живот за себе си и близките си.

"Значи, умората наистина се забеляза, има доста колебания, доста хора се забеляза, че идват едва ли не по инерция да гласуват – каза ни педиатърът Цветан Ценков, председател на единствената изборна секция в Кувейт. – През последните години знаят, че не се стига до редовни правителства. На практика нищо не се случва, никакви програми, никакви стратегии не могат да се задвижат във никакви области. Така че на практика оставаме само с надеждата този път поне да се сформира редовно правителство и да тръгнат нещата. Иначе няма как – каквито и надежди да имаме, каквито и предложения да имаме, те не могат да се случат без редовен парламент и правителство." 

Д-р Цветан Ценков

Но и д-р Цветан Ценков е на мнение, че нови избори ще има още в началото на следващата година, което започва да придобива твърде опасни измерения за държавността у нас.

"Най-много е опасно за гражданското ни общество, за гражданския живот, защото срещаме немотивирана администрация, доколкото сме осведомени ние тук. Хората са несигурни в работата, блокирани са институции, съдебна система, проекти. Нещата са оставени на автопилот"- дочуваме ехото на живота си от Кувейт.

И все повече мечтаем за Времеубежище, дори и то да не е написано от Георги Господинов.

Виктория Влаховска

"Хората споделят, че се надяват това да са последните избори, които правим от поредицата за Народно събрание. Те са уморени от предизборна агитация, изборните дни и от гласуването като цяло, затова очакват да имаме правителство и да нямаме нови избори в близките четири години" – заяви пред Радио България Виктория Влаховска, член на избирателната комисията в Рединг, Югоизточна Англия.

Голяма част от гласувалите го правят, защото се чувстват отговорни, а не защото вярват на политическите сили, чухме като мнение и в анкетата сред софиянци вчера.

"Гласувах, защото смятам, че това е основното право, което ни дава днес демокрацията. Изключително важно е да проявим тази отговорност да гласуваме. Отговорни сме за бъдещето - нашето и на децата ни", отбелязва жена на средна възраст, социален работник по професия. Според нея, следващите избори вероятно ще бъдат през април, а дали има изход от омагьосания кръг? – "Май само Господ, ако се намеси, може да има изход, като гледам докъде сме стигнали…"


"Лошото е, че по време на кампанията всички партии говорят едни много хубави приказки за социална политика и за демографски и здравни реформи, но в момента, в който влязат в парламента всеки гледа само себе си. Може би точно това, че не виждат нищо друго освен вторачването в собствения интерес отблъсква хората да гласуват. Ако това се промени, надявам се, че ще има и много по-висока избирателна активност. Ние в България имаме закон за задължителното гласуване, но няма санкции, което според мен също устройва управляващите и партиите. На тях им е удобно да има много ниска избирателна активност, за да могат да минават и платеният, и корпоративният вот, и каквото друго те са си намислили."

Димитър Главчев

Преди дни служебният премиер Димитър Главчев изрази надежда, че датата 27 октомври ще постави край на сериала "Игра на избори", а като автор на книгата "Приказки от горната и долната земя" Изабела Шопова от своя страна се надява на своята приказка за надеждата.

"Аз лично вярвам в това, че печели този, който се отказва последен. Ако вярваме и искаме демокрацията в България да спечели, ако вярваме в принципите на демократичния процес, трябва да продължаваме да го прилагаме и да упорстваме, въпреки че е обезсърчаващо"- казва една от гласувалите българи в Бризбън, Австралия.

"Седем пъти молих се на Бога! Седем пъти в дявола се вричах! Седем пъти лъгах се, че мога да живея без да те обичам!" – пее обичаният от всички българи Васил Найденов... Седмите поред избори за три години приключиха – гражданите показаха волята си, на ход са политиците.

Броенето на протоколи от изборната нощ


Интервюта: Весела Кръстева, Гергана Манчева, Дарина Григорова, Йоан Колев, Елена Каркаланова

Текст: Весела Кръстева

Снимки: личен архив, БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гласуването зад граница приключи

В 05:00 часа българско време, на 28 октомври, изборният ден зад граница приключи по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. В САЩ бяха разкрити 53 секции, а в Канада - 15. Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас Надя Стоянова, Бостън: Всички..

публикувано на 28.10.24 в 07:47

Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас

Защо гласувам? – въпрос, който води действията ни в ден на избори. "Хората, които не могат да си отговорят по принцип не гласуват", казва Венци Георгиев. Той е член на избирателната секция в Лас Вегас, САЩ. Казва, че в този американски град..

публикувано на 28.10.24 в 00:51

Стоян Николов, Дуисбург: Този път няма организиран вот

Спокойно протича изборният ден и в Дуисбург. Очаква се, както и на предходните избори, в германския град да гласуват между 300 и 400 души. Предпочитанията си сънародниците ни изразяват само с хартиени бюлетини. „ На предишни избори сме наблюдавали..

публикувано на 27.10.24 в 19:13