От шумните кухни на лондонските ресторанти със звезди "Мишлен" до скрито в дебрите на Родопа планина селце, пътят на Петко Шаранков е пълен с обрати и изненади. След като живее дълги години в Лондон, където усвоява тънкостите на европейската кухня, той се завръща в България. У нас Петко се установява със семейството си в село Косово, за да наложи нови стандарти в нашата haute cuisine(изискана кулинария). Но защо реномиран шеф готвач с близо 20-годишен стаж в елитни чуждестранни ресторанти, човек който е ръководил кухни на световно утвърдени вериги решава да зареже всичко и да "експериментира" в село с 40-ина постоянни жители?
От месец юли шеф Шаранков ръководи свой ресторант, в който предлага авторска кухня, не по-малко достойна за звездите на "Мишлен". Твърди, че в Косово попада съвсем случайно. Разбрал от приятел, че търсели майстор готвач за механа в селото:
"Дотогава си нямах представа за село Косово. Знаех къде се намира, но знаех, че е малко забутано и когато за пръв път се качих там, видях, че мястото е магично. Аз имам дълбока връзка с Родопите и когато застанах на чардака, където е механата и се огледах към планините и хълмовете около мен си казах "ОК, тук е добро място!". Дори нямаше значение дали ще е успешен реторантът или не. На мен просто мястото ми хареса."
За шеф Шаранков, готвенето не е просто приготвяне на храна, а изкуство. Това е начин да се свържеш с хората, да им разкажеш истории от миналото и да им предложишнеповторимо изживяване не само за небцето, но и душата.
"Имах привилегията да отрасна при баби. И това, което гоня в храната са тези стари вкусове, с които съм отраснал. Нещата, с които, като съм се събуждал всяка сутрин, са ме хранели, които съм ял за вечеря при тях и които някой ми е сготвил с любов и желание. И тези вкусове са ми много любими. За мен това е българската кухня. Използвам местни продукти и разчитам на стари начини на готвене, предавани през поколения в района. Всичко при нас идва от близките ферми. Месото ни е от малки скотовъдства, киселото ни мляко - също, т.е. от не повече от 30-ина км от Косово. И когато вземеш тези чисти продукти и ги прекараш през технологичния ми опит,свързан с т.нар. high-end cuisine /изискана кухня/ във Великобритания, крайният резултат е амалгама от класически вкусове, но с модерни техники"- обяснява шеф Шаранков.
Интересът към неговите кулинарни превъплъщения не закъснява, още повече, че механата се намира в едно от най-живописните родопски селца. Все повече гурмета – българи и чужденци, посещават Косово не само заради красивите каменни къщи, накацали по склоновете на планината, но и заради авторската кулинария на майстор-готвача. "Тези хора не идват само за да консумират храна и напитки, а искат да комуникират с мен, те се интересуват с какви технологии е приготвено, откъде идват продуктите", казва шеф Шаранков.Благодарение на концепцията му за съвременна родопска кухня, село Косово е напът да се превърне в поредната дестинация за гурме туризъм у нас.
Вижте още:
Снимки: Гергана Бабаджанова
Какви са българите? Какъв е животът на един чужденец в България? Трудно ли се "опитомява" езикът и културата ни? Къде се пресичат чувството за хумор и любовта към една малка държава от Източна Европа? – въпроси, които всеки един отворен към света..
Успешна солистка и реномиран педагог, българската цигуларка Деворина Гамалова повече от три десетилетия живее в Лондон. Родена е в Габрово, учи в Музикалното училище в Русе, в класа на Анелия Попова, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при..
Няма точна статистика за броя на българите, които живеят на остров Ямайка. Но като доказателство, че трудно може да намерим място по света, на което да няма поне един сънародник, наскоро се срещнах с режисьора Ина Сотирова, която от 10 години живее на..