Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В пикантни времена и Коледата ни люта

Снимка: Facebook /Chilli Hills Farm

Лютото е култура. В това е убеден Александър Кюркчиев – Сандо, основател на ферма за люти чушки близо до София и на първия музей на лютото у нас. За втора поредна година той организира в столичното село Лозен фестивала "Люта Коледа във фермата", иначе казано – Sofia Chilli Fest. Проявата е замислена в два последователни уикенда – на 7 и 8 декември и на 14 и 15 декември – и се явява пикантна алтернатива на многото и еднотипни, по думите на Александър, Коледни базари с вурстчета и вино.

Първото издание на фестивала

"Първият фестивал беше много успешен и много трудоемък, защото тогава трябваше да се преборим с трансформацията от летен към зимен сезон и да преобразуваме фермата в място, където хората могат да дойдат на закрито. Сега е много по-лесно и затова ще се концентрираме върху креативната част”, казва организаторът на събитието Александър Кюркчиев – Сандо пред БНР

Тази година в "Лютата Коледа" ще участват големите брандове в хранителната индустрия и ще има има силно представяне на крафт продукти. Няма да отсъстват интересните уъркшопове и, разбира се – люто надяждане.


"Много сме се фокусирали върху събития за деца, като освен детските работилнички ще имаме в програмата и представление "Снежната кралица" на гостуващ детски театър. Паралелно с това правим и много дегустации. Много от изложителите ни са ферми със собствено производство и крафт производители, които освен че предлагат продуктите си, те правят и дегустации и уъркшопове, на които разказват за продуктите си. Примерно лично аз ще направя уъркшоп за това как се садят люти чушки, защото сега е моментът да засадим семенцата им. Това е фокусът – да правим и някакви научни образователни активности. Искаме да дадем нещо стойностно. Също така музея го преобразуваме в момента в малко по-интересен вид, защото в момента нямаме люти чушки, сезонът приключи. Ние направихме музея на лютото и се уверихме, че всъщност това е наистина много интересна материя, дори за хора, които не консумират пикантно или не са се интересували. 

Ние отглеждаме 140 сорта люти чушки – малки, големи и от различни географски зони на света. Имаме инфо табели, които разказват за лютата чушка – какво представлява, откъде идва, нейната история, какви подправки съдържат люти чушки. Но също така и какви са ползите за здравето, защото лютото е суперхрана. Капсаицинът (Capsaicin) – лютото вещество, къде се намира то в чушката, как действа върху организма, как се образува в самото растение. Имаме различни етажерки, на които има инсталации с примерно приложение в медицината, приложение във военната индустрия, приложение в кулинарията. И всичко това като обиколиш музея средно за 40 минути излизаш и си казваш – не съм подозирал, че лютото има толкова голяма дълбочина и е толкова интересно. И въпреки, че лютото няма сезонност за хората, които предпочитат храната си пикантна, то много хора прибягват към люто предимно зимата, защото е част от нашата българска традиция"  казва в заключение Александър Кюркчиев – Сандо.

И ако искате да опитате пикантно греяно вино или традиционната за балканите през зимата греяна ракия, но леко подлютена – то село Лозен е вашето място за почивните дни.

Снимки: Facebook /Sofia Chilli Fest, Facebook /Chilli Hills Farm



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Намаляват украинците, ползващи безсрочен държавен подслон

Наполовина са намалели украинските граждани с временна закрила в страната, които са настанени в хотели и други бази по линия на хуманитарната програма за подслон. В момента са 2732 души, а през пролетта са били 5647 души, отчете вицепремиерът Атанас..

публикувано на 15.10.25 в 09:23

Ботаническата градина кани посетители на "Есенни срещи с растенията"

Тематична експозиция, посветена на тиквата, е сред акцентите на традиционните "Есенни срещи с растенията" и Дните на есенното плодородие в Ботаническата градина на Българската академия на науките. От 15 до 25 октомври, както и в неделя, 19..

публикувано на 15.10.25 в 06:00

Облачно с временни появи на слънцето и кратки валежи на изток

В сряда минималните температури ще са от 6 до 11°, в София – 7°. През денонощието над по-голямата част от страната облачността ще остане значителна и на отделни места в Източна България и планините ще има валежи, по-значителни в Родопската област...

публикувано на 14.10.25 в 18:30