Лютото е култура. В това е убеден Александър Кюркчиев – Сандо, основател на ферма за люти чушки близо до София и на първия музей на лютото у нас. За втора поредна година той организира в столичното село Лозен фестивала "Люта Коледа във фермата", иначе казано – Sofia Chilli Fest. Проявата е замислена в два последователни уикенда – на 7 и 8 декември и на 14 и 15 декември – и се явява пикантна алтернатива на многото и еднотипни, по думите на Александър, Коледни базари с вурстчета и вино.
"Първият фестивал беше много успешен и много трудоемък, защото тогава трябваше да се преборим с трансформацията от летен към зимен сезон и да преобразуваме фермата в място, където хората могат да дойдат на закрито. Сега е много по-лесно и затова ще се концентрираме върху креативната част”, казва организаторът на събитието Александър Кюркчиев – Сандо пред БНР.
Тази година в "Лютата Коледа" ще участват големите брандове в хранителната индустрия и ще има има силно представяне на крафт продукти. Няма да отсъстват интересните уъркшопове и, разбира се – люто надяждане.
"Много сме се фокусирали върху събития за деца, като освен детските работилнички ще имаме в програмата и представление "Снежната кралица" на гостуващ детски театър. Паралелно с това правим и много дегустации. Много от изложителите ни са ферми със собствено производство и крафт производители, които освен че предлагат продуктите си, те правят и дегустации и уъркшопове, на които разказват за продуктите си. Примерно лично аз ще направя уъркшоп за това как се садят люти чушки, защото сега е моментът да засадим семенцата им. Това е фокусът – да правим и някакви научни образователни активности. Искаме да дадем нещо стойностно. Също така музея го преобразуваме в момента в малко по-интересен вид, защото в момента нямаме люти чушки, сезонът приключи. Ние направихме музея на лютото и се уверихме, че всъщност това е наистина много интересна материя, дори за хора, които не консумират пикантно или не са се интересували.
Ние отглеждаме 140 сорта люти чушки – малки, големи и от различни географски зони на света. Имаме инфо табели, които разказват за лютата чушка – какво представлява, откъде идва, нейната история, какви подправки съдържат люти чушки. Но също така и какви са ползите за здравето, защото лютото е суперхрана. Капсаицинът (Capsaicin) – лютото вещество, къде се намира то в чушката, как действа върху организма, как се образува в самото растение. Имаме различни етажерки, на които има инсталации с примерно приложение в медицината, приложение във военната индустрия, приложение в кулинарията. И всичко това като обиколиш музея средно за 40 минути излизаш и си казваш – не съм подозирал, че лютото има толкова голяма дълбочина и е толкова интересно. И въпреки, че лютото няма сезонност за хората, които предпочитат храната си пикантна, то много хора прибягват към люто предимно зимата, защото е част от нашата българска традиция" – казва в заключение Александър Кюркчиев – Сандо.
И ако искате да опитате пикантно греяно вино или традиционната за балканите през зимата греяна ракия, но леко подлютена – то село Лозен е вашето място за почивните дни.
Снимки: Facebook /Sofia Chilli Fest, Facebook /Chilli Hills Farm
Засилен интерес се отчита към новия сайт на Bulgaria Wants You само месец след началото му, съобщиха от организацията. Регистрирани са над 10 000 нови потребители. За сравнение, това е броят на всички регистрации в сайта от самото му създаване..
11 млади български лекари вече са преминали обучение в престижната университетска болница Weill Cornell Medicine в Ню Йорк. Обучението е част от проект за обмяна на опит и въвеждане на съвременни практики в детското здравеопазване и медицинското..
От 13 октомври до 28 ноември Българският червен кръст ще раздава продукти, закупени от Агенцията за социално подпомагане, на уязвими граждани, съобщиха от пресцентъра на организацията. Инициативата е по програма “Храни и основно материално..
Във Велико Търново се провежда Urban Wine Fest, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти . "Октомври е месецът на..
Не просто фестивал, а празник на природата на Сакар във всичките й форми – от биоразнообразието до фермерските продукти – това представлява Фестивалът на..
София е домакин на финалите на ER Champ 2025 – най-голямото международно състезание за ескейп стаи в света. В събитието, на 19 и 20 октомври, участват..