Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Виненият туризъм в България има потенциал като този във Франция, Италия и Испания

Снимка: БТА

Анелия Христова - сертифициран винен експерт и екскурзовод, член на Българската асоциация на винените професионалисти, заяви пред БТА необходимостта да се представят и показват повече местните български сортове. В тази връзка важна част от рекламата на българските вина е организирането на събития, свързани с дегустация на вино, съчетани с разнообразни гледки и преживявания.

Анелия Христова

У нас, освен добри вина от български сортове, се правят и много хубави вина от световни такива, като Каберне Совиньон и Мерло. Но Анелия Христова държи на акцента и фокусавърху традиционните, местни български сортове, а най-добрата симбиоза е местната храна с местното вино, създадено от местен сорт, който най-добре вирее на тази територия.


Христова е съставила и карта за винен туризъм, която всяка година обогатява с местни изби в Североизточна България. Отворени за външни посетители, с обособени подходящи за целта дегустационни зали и специалисти, те могат по достъпен и интересен начин да представят историята на своето вино. Така постепенно България ще извърви пътя на Франция, Италия и Испания отпреди десетки години, категорична е виненият експерт. Стъпка в тази посока са празниците, посветени на  местни сортове вина, като Димят, Мискет, Памид, Гъмза. Чудесен пример е и Денят на Мавруда, който Българската асоциация на винените професионалисти ще организира през октомври в Русе. Анелия Христова посочва и предстоящия в началото на май двудневен фестивал "Винофрения", който ще събере в Русе вина от 23 български изби, в съчетание с местна кухня, културна атмосфера и музика на живо.


Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посетителски център за рибарство и морско дело в Поморие

Старите рибарски мрежи и лодки на Поморие вече са прибрани в музей

В наши дни в пристанището на Поморие са пуснали котва предимно яхти, а старите дървени рибарски лодки са заменени с модерни, снабдени с мощен двигател съдове. Традиционният поминък на черноморското ни градче, свързан с риболова е напът да изчезне,..

публикувано на 05.12.24 в 13:35
Марияна Димова и нейните сурвачки

Греяно вино, сурвачки и виенско колело - духът на Коледа в София

Кой казва, че българите сме намръщени и черногледи хора? Разходете се из софийските коледни базари и ще останете с коренно различно впечатление. Празничните украси, музиката, въртележките и сергиите, преливащи от лакомства иръчно изработени..

публикувано на 03.12.24 в 10:40

Момчиловци или Мусилиян – защо китайците обичат китното родопско село

През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата на нашенския продукт е придружена от мащабна рекламна кампания и името на родопското село бързо..

публикувано на 29.11.24 в 10:10