Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Изложба представя храни и "пития" на българите от края на ХIХ век до 90-те години

Снимка: archives.government.bg

Изложба на тема "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата" ще бъде представена днес от 17,00 ч. в изложбена зала "Архиви" на столичната ул. "Московска" № 5, в Държавна агенция "Архиви". Тя ни разказва историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век. Посетителите ще научат как са се произвеждали и продавали храните, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности.


В експозицията са включени над 120 уникални фотографии от 29-те държавни архива в страната, съобщават от Държавната агенция "Архиви".  

Изложбата ще бъде част от "Нощта на музеите" на 17 май, а след това остава на разположение на посетителите всеки работен ден до 6 юни 2025 г. от 9 до 17 ч.

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. В началото маниерите са фриволни. На първия придворен бал през януари 1880 г. "гостите ометоха буфета с баснословна бързина", свидетелства в мемоарите си Константин Иречек. На втория бал пред очите му политикът Марко Балабанов изяжда сам цяла щука. Но банкетната култура бързо се издига и дори провинциалното чиновничество започва да дава изискани обеди и вечери. В крайдунавските градове наред с черен хайвер и печени пилета задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза".

В големите градове идват много чужденци – австрийци, чехи, италианци, които донасят със себе си европейски маниери в сервирането. Поднасят се гулаш, бифтеци, турнедо. Наред с българските вина, наричани според произхода им (черно кюстендилско, карабунарско, станимашка малага и др.) се появяват и вносни френски, токайски и мозелски вина.



Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница "Цар Освободител" пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето ѝ през 1947 г. в нея прочутото "кафе синджирлия" пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата ѝ е окончателно разрушена през 1977 г. 

Редактор: Миглена Иванова

Снимки: archives.government.bg

По публикацията работи: Десислава Семковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с малко по-високи температури

В неделя ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, по високите полета и котловините – малко по-ниски и ще има условия за слани, в София 3°-4°. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°, в София – около 19°...

публикувано на 17.05.25 в 18:30
Патриарх Даниил

Хиляди софиянци подкрепиха въвеждането на “Добродетели и религии” в училищата

Многолюдно шествие в подкрепа на въвеждането на предмет "Добродетели и религии" в училищата се проведе в центъра на София. То беше организирано от граждански организации с благословията на Светия синод. В началото патриарх Даниил отслужи молебен в..

публикувано на 17.05.25 в 15:26
Васил Терзиев

Васил Терзиев обеща безпроблемно провеждане на матурите, ако транспортната стачка продължи

Столичната община декларира, че ще мобилизира целия си ресурс за безпроблемното провеждане на матурите за зрелостниците на 21 и 23 май, съобщи на фейсбук страницата си кметът Васил Терзиев. Вече четвърти ден София е без наземен градски транспорт и в..

публикувано на 17.05.25 в 13:59