Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС поиска категорична намеса на държавата в защита на тютюнопроизводителите

Снимка: БГНЕС

За категорична намеса на държавата в защита на тютюнопроизводителите се обяви в декларация Движението за права и свободи. Алиосман Имамов обяви, че въпреки протестите в някои места не е започвала изкупната кампания. Недоволството на тютюнопроизводителите расте, предупреди той и изтъкна значението на суровината за износа. Според политика е необходимо Комисията за защита на конкуренцията да провери дали има картелно споразумение между фирмите, които изкупуват тютюн, а Министерството на земеделието и храните да разработи варианти за разпределение на 100-те милиона лева, предвидени за тютюнопроизводителите, както и схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите по други програми за развитие на селските райони. Имамов предупреди, че ако тези мерки не бъдат взети, са възможни нови протести: 

Възможни са нови протести, които ще бъдат още по-мащабни и могат да ескалират в по-радикални форми на гражданско неподчинение. Проблемите тази година обаче преминават допустимите граници на търпимостта. Това се дължи преди всичко на промените, които бяха направени по закона за тютюна през 2012-а година, с които се либерализира търговията с тази специфична земеделска стока. Либерализацията на тютюневия пазар беше грешка с тежки икономически и социални последици за тютюнопроизводителите, защото беше ликвидирана възможността да регулира, контролира и подпомага търговията с тази специфична акцизна стока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.