Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК и Русия не постигнаха съгласие по спорните въпроси около "Южен поток"

| обновено на 17.01.14 в 16:12
Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак не успяха да се договорят на срещата си в Москва по проблемните въпроси, свързани с изискванията на Европейската комисия (ЕК) да бъде преразгледана правната база на "Южен поток".

Евентуален компромис може да бъде постигнат по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Брюксел в края на месеца за срещата на върха Русия - Европейски съюз, е посочил участник в преговорите.

Въпреки това и от двете страни е било проявено желание проблемите да бъдат решени позитивно, като е било решено да се сформира работна група, която да обсъди всички правни и технически въпроси, свързани с проекта "Южен поток".

ЕК настоява договорите, сключени между "Газпром" и транзитните страни по трасето на газопровода, сред които е и България, да бъдат преразгледани, тъй като нарушават европейското законодателство, докато Русия смята, че проектът е международен и затова Третият енергиен пакет трябва да бъде адаптиран и хармонизиран с двустранните споразумения за "Южен поток", а не обратното.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.