Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Русия целта на "Женева - 2" е да се спре насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Русия  главната цел на международната конференция за Сирия "Жeнева-2" е да бъде спряно насилието и да започне диалог за решаване на конфликта. Това заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

Руският външен министър нарече "грешка" оттеглянето на поканата към Иран да участва в международната мирна конференция за Сирия в Швейцария. На всички етапи от нашата съвместна работа със САЩ по подготовката на конференцията държавният секретар Джон Кери публично признаваше, че Иран може да изиграе важна роля в търсенето на общоприемливи пътища за решаване на сирийската криза. Всички външни играчи, които имат реално влияние на ситуацията в Сирия, трябва да участват в конференцията, посочи Лавров.

Той коментира още, че основната цел на утрешната среща в Швейцария е да започне пряк диалог между страните в сирийския конфликт без предварителни условия и вече те да се договорят за бъдещето на Сирия. Относно обвиненията, че Русия е започнала засилен износ на оръжие за режима в Дамаск, Лавров посочи, че Москва не доставя нищо, което е забранено от международните договори и нищо, което да дестабилизира обстановката в региона.

Руският външен министър коментира и българско-руските отношения, като заяви, че Москва остава отворена за най-дълбоко партньорство между двете страни. Сега "Южен поток" е един от нашите приоритети, но ние нищо не възнамеряваме да натрапваме като решение. Това безусловно е право на българското правителство, което взема решенията си, съобразно интересите на своята страна, посочи Сергей Лавров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.