Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Киев продължава с протестите до изпълнение на нейните искания

| обновено на 24.01.14 в 18:01
Снимка: Васко Михайлов

Опозицията и властите в Украйна се договориха за примирие, но мнозинството на площада в Киев реши преговорите да бъдат прекратени и да продължат радикалните протести, докато не бъдат изпълнени всички искания на опозицията.

Продължаващата протестна акция събра и тази вечер няколко хиляди души на централния площад „Независимост” и край барикадите. Хора с каски и дървени пръти патрулират по цялата територия на Евромайдана, който от днес разшири своята територия.

Въпреки изявената от протестиращите на площада воля повече да не се преговаря с властите,  един от украинските  опозиционни лидери Арсений Яценюк заяви че, все  още има шанс диалогът за намиране на мирен изход от кризата да продължи. 

Сега властта е наред да направи необходимите стъпки. Призовавам протестиращите акцията им да продължи да бъде мирна, но трябва и да сме готови за възможни нови провокации”, заяви ръководителят на парламентарната фракция на партия "Баткившчина". Днес територията на протеста беше разширена с изграждането на нови барикади. Сред демонстрантите упорито върви мълвата, че спецчастите "Беркут" и подразделения на вътрешни войски струпват сили за да предприемат нов опит за разгонване на протестиращите. 

От Донецк за Киев отпътуваха 10 автобуса с милиционери. Междувременно депутат от управляващата Партия на регионите е подготвил законопроект за отмяна на двата антидемократични закона, приети на 16 януари, които станаха повод за  последната ескалация на насилието в Украйна. Днес беше погребан един от активистите, застрелян на площада в Киев и това бе повод за нови протести. 

Късно снощи по време на поредния кръг преговори между лидерите на опозицията и президента Виктор Янукович беше постигнато съгласие примирието да продължи до събота. По-голямата част от протестиращите обаче не приеха тази договореност и призовават радикалните действия да продължат, докато не бъдат изпълнени основните искания - предсрочни парламентарни и президентски избори.Снимка

 Засега е ясно, че се подготвя извънредна сесия на парламента, която евентуално да обсъди оставката на правителството. Стотици се подготвят да прекарат поредна мразовита нощ край барикадите, защитавайки своя Евромайдан: 

Хората просто въстанаха и ако сега те прекратят протестите, всички разбират, че отново ще се пролее кръв, ще започнат терор и репресии, каза за БНР един от защитниците на барикадата на стотина метра от сградата на правителството. 

Украинските власти дадоха да се разбере също така, че са готови да заповядат на полицията да спре своите акции срещу протестиращите и да освободи досега арестуваните. Не е ясно обаче дали ще има нови преговори. Край барикадата, където през последните дни станаха най-яростните сблъсъци и се проля кръв, и в този момент Снимканапрежението продължава да е голямо. Частите на Беркут са се оттеглили навътре в правителствения квартал и не се знае дали не подготвят нов опит за превземане на укрепленията, издигнати от протестиращите. Те на свой ред продължават да палят гуми и да укрепват издигната барикада.

Днес протестиращите превзеха още една правителствена сграда - тази на аграрното министерство и значително разшириха периметъра на Евромайдана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.