Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горната камара на руския парламент прие декларация, осъждаща намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна

Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент - прие декларация, в която осъжда намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна. Руските сенатори изразяват недоумение и възмущение от заявленията на редица западни политици, които според тях безцеремонно се намесват във вътрешните работи на Украйна и умишлено провокират дестабилизацията на обстановката в страната. Сенаторите отбелязват, че масовите безредици нямат нищо общо с мирните протести и изразяват загриженост във връзка с опитите на опозицията да противопостави интересите на едни региони на други. В документа се казва още, че е налице добре организирана кампания за дискредитиране и сваляне на  легитимната власт.

Погромите  в Киев и в други украински градове, превземането на административни сгради, агресивните действия срещу силите на реда, които доведоха до човешки жертви и значителен брой пострадали, стават с одобрението на тези, които изведоха хората на улицата, се посочва в изявлението на Съвета на Федарацията. Сенаторите отбелязват, че Украйна се намира в състояние на дълбока политическа криза, която може да има тежки последици за нейния народ, държавност и териториална цялост. Като осъжда проявите на насилие, национализъм и ксенофобия, горната камара на Руския парламент призовава всички политически сили в Украйна да търсят пътища за изход от сегашното противоставяне само чрез конструктивен диалог, без ултиматуми и натиск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.