Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За по-силен чай сипете повече листенца, а запарката трябва да продължи не 3, а 7 минути

Снимка: БГНЕС

За последното десетилетие климатът в провинция Юнан - основният чаен регион на Китай, се е променил значително - средната температура на въздуха се е повишила, увеличила се е и продължителността на дъждовния сезон. Всичко това се е отразило на качеството на чая, тъй като той се намира в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, минералния състав на почвата и времето, в което се събира.

Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.

За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.

Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе четвъртата книга на писателя Николай Терзийски "Родиния"

Излезе четвъртата книга на писателя Николай Терзийски "Родиния". Романът събира 16 къси разказа, обединени от общо повествование за завръщането към себе си. Историите в книгата се свързват като парчета от един суперконтинент, който се разпада и отново се събира, водейки ни към същността и смисъла на битието. Родиния е континент, който реално е..

публикувано на 05.05.25 в 13:07

Адв. Адела Качаунова: Семействата от постройките в "Захарна фабрика" не трябва да бъдат разделяни

Над 80 души от останалите без дом след разрушаването на незаконните постройки в "Захарна фабрика“ са в центрове за временно настаняване. Само 14 са отказали жилище. България трябва да носи отговорност за действията на конкретни длъжностни лица, коментира пред Радио София адв. Адела Качаунова - съпредседател на Българския хелзинкски комитет...

публикувано на 05.05.25 в 10:53

Актьорът Даниел Дей Люис гостува в университета в Грьонинген

Лазар Хрисимов, който обикновено ни пренася на световните кинофестивали, сега е поел организацията на кино събитие в свои ръце. Заедно със състуденти от факултета по изкуства в университета в Грьонинген, създава кино клуб и канят за интервю и лекция големия актьор Даниел Дей Люис. В началото кино клубът е доста малък и се занимава само с..

публикувано на 05.05.25 в 10:46

СО купува още 18 нови трамвая за линии 20 и 22

Столичен електротранспорт е обявил обществена поръчка за доставка на 18 нови нископодови, климатизирани съчленени трамваи, съобщават от Столичната община. Новите мотриси са предназначени за междурелсие 1435 мм. и ще обслужват линиите 20 и 22. Трамваите по новата процедура ще бъдат изцяло климатизирани, с минимална дължина от 28 метра и изработени съгласно..

публикувано на 05.05.25 в 10:44
Премахване на незаконните постройки в столичния квартал

Изтича крайният срок за настаняване на хората от разрушените постройки в "Захарна фабрика"

Днес изтича крайният срок, в който Столичната община трябва да намери дом на хората от разрушените постройки в "Захарна фабрика", който беше постановен от Европейския съд по правата на човека. Към днешната дата Столичната община трябва да е намерила близо 100 места за настаняване на хората от съборените постройки. Оказва се, че те няма как да..

публикувано на 05.05.25 в 09:33

Православната църква почита паметта на света мъченица Ирина

На 5 май Българската православна църква почита паметта на света мъченица Ирина, която била много почитана в древна Византия. Известна е с това, че е защитавала вярата и пред баща си, и пред управници, за което понасяла наказания, но всеки път Ангел Божий я е спасявал и освобождавал. Днес името Ирина име е едно от най- популярните и..

публикувано на 05.05.25 в 08:16

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес преди обяд ще има разкъсана висока облачност, по-значителна над централните и източните райони. Около и след обяд атмосферата над страната ще се лабилизира, съобщиха от НИМХ. На места в планинските райони, Горнотракийската низина и Предбалкана, а по-късно и в североизточните части от страната ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 05.05.25 в 06:23