Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще отпусне на Украйна още 2 милиарда от обещаните 15 милиарда долара помощ

През тази седмица Русия ще отпусне на Украйна още 2 милиарда долара от обещаните 15 милиарда долара помощ. Това обяви руският финансов министър Антон Силуанов. 

На 17-и декември миналата година Русия обеща да закупи украински еврооблигации на обща стойност 15 милиарда долара и още тогава беше отпуснат първият транш от 3 милиарда.

Целта на заема е да подкрепи платежния баланс и икономиката на Украйна, обяви тогава руският президент Владимир Путин.

Вторият транш се забави, като официалното обяснение от руска страна беше, че изчаква украинските разчети за потреблението на газ, след като Москва чувствително намали цената на суровината от 404 на 268 долара за хиляда куб. метра. Към момента Киев дължи около 2,7 милиарда долара за използвания през миналата година руски газ.

През януари Москва обяви, че Украйна може да получи от руски банки още около 6 милиарда долара кредитни ресурси за развитие на атомната енергетика.

Средствата ще бъдат използвани за организирането в Украйна на производство на ядрено гориво и за довършването на два блока на Хмелницката АЕЦ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.