Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско-българска междуправителствена комисия ще обсъди строителството на "Бургас-Александруполис"

| обновено на 19.02.14 в 11:53

Русия възнамерява да повдигне въпроса за строителството на петролопровода "Бургас- Александруполис" по време на българско-руската междуправителствена комисия, която ще заседава в началото на април. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС руският министър на енергетиката Александър Новак.

Независимо от заявлението на българската страна за излизане от проекта, ние изхождаме от факта, че  споразумението от 2007-а г. между руското, българското и гръцкото правителства продължава да действа, посочва руският енергиен министър. Според Александър Новак преждевременно е да се говори за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане от него. Ето защо руската страна ще повдигне този въпрос по време на междуправителствената комисия, която ще заседава на 7-и и 8-и април в България,  посочва Новак, който ще ръководи руската делегация. По думите му проектът "Бургас- Александруполис" не е изоставен, а само замразен, тъй като само една от страните не проявява желание да участва в неговата реализация. Руският енергиен министър се позовава на Виенската конвенция за международните договори от 1969-а г., според която даден проект престава да съществува само при съгласието на всички участници в него. Като припомня, че до момента в проекта за петролопровод са инвестирани 20 милиона евро, Александър Новак посочва, че той ще бъде еднакво изгоден както за руските доставчици, така и за европейските потребители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.