Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви изявления на Москва за обстановката в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл и руското външно министерство направиха днес изявления относно вижданията на руското ръководство за нормализиране на обстановката в Украйна, които си противоречат.  

Украинският президент Виктор Янукович е обсъдил последните събития в Киев в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Според президентския говорител Дмитрий Песков, Русия не е давала и няма намерение да дава съвети на украинското ръководство как да разреши кризата в страната. Позицията на руския президент е да дочака нормализирането на обстановката, а как това ще бъде постигнато вече е от изключителната компетенция на легитимните украински власти, допълни Песков. 

От своя страна говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич даде да се разбере, че Русия активно ще участва при разрешаването на украинската криза:

Украйна за Русия е приятелска, братска държава, стратегически партньор, и ние ще използваме цялото наше влияние, за да може в тази страна да настъпи мир и спокойствие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.