Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Заплахите за санкции спрямо Украйна са неуместни

Снимка: Васко Михайлов

Според Русия заплахите за санкции срещу властите в Киев са неуместни и могат допълнително изострят обстановката в Украйна.

Последните събития в Киев и все по-широкото използване от страна на екстремистите на огнестрелно оръжие показват, че става дума за опит за държавен преврат и силово завземане на властта, посочи официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Решително осъждаме действията на радикалните екстремисти, които носят основната отговорност за насилието. Отново настояваме лидерите на площада незабавно да спрат кръвопролитието и да продължат търсенето на мирен изход от кризата без заплахи и ултиматуми. Ситуацията може и трябва да бъде разрешена единствено в рамките на конституционните правомощия на действащата украинска власт.

Руският дипломат коментира и провелия се наскоро в центъра на София Луковмарш, като изрази възмущението на Москва от тази проява:

Ние разчитаме, че официалните власти в  България по подобаващ начин ще квалифицират тази неонацистка проява и ще предприемат необходимите мерки, за да накажат нейните организатори, а също така да не допускат в бъдеще подобни шествия, прославящи идеологията на фашизма и расовата нетърпимост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.