Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин изпраща в Киев посредник за преговорите с украинската опозиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще изпрати  в Киев омбудсмана Владимир Лукин в качеството на посредник по време на преговорите на властите с опозицията. Това става по молба на президента на Украйна Виктор Янукович.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков съобщи, че президентите на Русия и Украйна са провели телефонен разговор по инициатива на Янукович. Украинският държавен глава е предложил на президента на Русия да изпрати руски представител за участие в преговорния процес. Путин е взел решение да натовари с тази мисия своя специален представител по въпросите на човешките права Владимир Лукин. 

Както е известно, Лукин има много богат опит като дипломат и значителен авторитет сред правозащитниците, а също така е бивш лидер на опозиционната партия "Яблоко", посочи Дмитрий Песков. 

Засега не са ясни пълномощията на Владимир Лукин, както и неговият статут, тъй като на 18-и февруари формално изтече срокът на неговото назначение на поста омбудсман по човешките права. 

Заради телефонно обаждане на Владимир Путин Виктор Янукович е прекъснал своя разговор в Киев с министрите на външните работи на Полша, Франция и Германия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.