Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московски съд произнесе осъдителни присъди срещу осем активисти на опозицията. Обвинението срещу тях е, че са провокирали масови безредици по време на протеста през май 2012-а година.

На 6-и май 2012-а, ден преди завръщането на Владимир Путин в Кремъл, по време на разрешената от властите демонстрация се стигна до сблъсъци с полицията, при които бяха арестувани стотици опозиционери. Осем от тях днес бяха признати за виновни за това, че са предизвикали масови безредици и са нападнали представителите на реда. Самата присъда ще бъде произнесена в понеделник, като искането на прокуратурата е за срокове от 5 до 6 години затвор.

Няколкостотин души се бяха събрали пред съда, за да подкрепят обвиняемите. Според опозиционния активист Иля Яшин събитията от 6-и май са били провокирани от действията на властите: Това е позорен процес и всеки от нас, които бяхме тогава на пл. "Болотная", можеше да бъде сега да подсъдимата скамейка. Искаме да подкрепим тези наши съмишленици и да извоюваме тяхната свобода, каза  Иля Яшин.

Полицията обяви спонтанния протест за незаконен и арестува стотина души, които скандираха "Свобода" и "Позор".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.