Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще изчака с отпускането на нови заеми за Украйна

| обновено на 23.02.14 в 11:52

Русия ще изчака с отпускането на нови заеми на Украйна, докато в страната не бъде съставено ново правителство. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов.

Вторият транш от 2 милиарда долара за Украйна се отлага за неопределено време. Руският финансов министър посочи, че през миналата седмица действително е бил обсъждан въпросът за покупката на украински еврооблигации, но след като ситуацията там рязко се е променила, Русия иска да бъде наясно с кого ще си сътрудничи занапред.

Антон Силуанов допълни, че Москва ще изчака не само да види какъв ще бъде новият кабинет, но най-вече иска да е наясно каква ще бъде неговата икономическа политика. Той посъветва Киев да се обърне към МВФ, който има голям опит в подпомагането за страни, изпаднали в сложна ситуация.

На 17-и декември миналата година Русия обеща да закупи украински еврооблигации на обща стойност 15 милиарда долара и още тогава беше отпуснат първия транш от 3 милиарда. Целта на заема е да подкрепи платежния баланс и икономиката на Украйна, обяви тогава руският президент Владимир Путин.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън заявява, че Съюзът е готов да окаже помощ за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към "конструктивен диалог".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.