Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 души бяха арестувани при протест в Москва

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Руската полиция арестува над 400 души в центъра на Москва заради участието им в неразрешена от властите протестна акция. 

След като московски съд осъди на различни срокове затвор седем активисти на опозицията по обвинение, че са предизвикали безредици по време на голямата протестна акция през май 2012-а година, късно снощи няколко хиляди души се събраха край Кремъл, за да изразят своето недоволство от репресивните действия на властта.

Полицията предварително беше затворила Червения площад и прилежащия Манежен площад под претекст - технически причини, и не след дълго започна масови арести на хората, дошли да подкрепят осъдените. Наред с обичайните скандирания "Позор” и "Русия без Путин” се чуваха и възгласи "Ако няма свобода, ще има Майдан”.

По официални данни на полицията, задържаните са 420. Повечето от тях бяха пуснати късно вечерта, след като им бяха наложени административни глоби, но много от опозиционните лидери като Алексей Навални и Борис Немцов останаха в полицейските управления до сутринта и от там те бяха директно откарани в съда. Обвиненията срещу тях са за неподчинение на полицейско разпореждане и могат да бъдат осъдени на 15 дни затвор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.