Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският външен министър призова ОССЕ да даде обективна оценка на обстановката в Украйна

Снимка: Васко Михайлов

Руският външен министър призова ОССЕ да осъди засилването на националистическите настроения в Украйна и опитите да бъде забранен руският език.

На състоялата се в Москва среща Сергей Лавров и генералният секретар на ОССЕ Ламберто Заниер са обсъдили евентуалната роля на тази международна организация за нормализиране на обстановката в Украйна. От руска страна е била подчертана необходимостта международната общност да даде обективна оценка на случващото се в Украйна, както и събитията там да се върнат към общопризнатите правни норми.

Руският първи дипломат е посочил, че всички форми на съдействие, включително от страна на  ОССЕ, трябва да се осъществяват само по молба на законните украински власти и при безусловното зачитане на суверенитета на Украйна. Сергей Лавров е призовал ОССЕ решително да осъди нарастващите националистически и неофашистки настроения в Западната част на Украйна, както и призивите за забрана на руския език и на неугодните политически партии. 

Междувременно руската Държавна дума се подготвя да обсъди законопроект, внесен от партията "Справедлива Русия”, даващ право на всеки украинец при желание да получи руско гражданство по опростена процедура. Предлага се също така сътрудниците от спецчастите "Беркут" да имат възможност да започнат работа в структурите на руското вътрешно министерство, като впоследствие им бъде предоставено и руско гражданство. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.