Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски в Западния и Централния военен окръг започнаха мащабно предислоциране

Снимка: Васко Михайлов

Руските войски в Западния и Централния военен окръг започнаха мащабно предислоциране в рамките на започналата вчера внезапна проверка на бойната готовност. Изтребители дават бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство.

Във военната операция участват около 150 000 военнослужещи от различни видове войски, а също така 90 самолета, над 120 хеликоптера, близо 900 танка и 80 кораба. От руското Министерство на отбраната твърдят, че тази внезапна проверка на бойната готовност няма нищо общо със събитията в Украйна, въпреки че ден преди нейното начало президентът Владимир Путин проведе съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност, чиято главна тема беше именно Украйна.

Министерството на отбраната не уточнява в кои райони се пренасочва техниката и личният състав. Засега се знае, че танковите съединения в Западния военен окръг са били натоварени на железопътни платформи и са започнали да се придвижват към определените им райони. Въздушно-десантните войски от Псковското подразделение са стигнали до съответните летища и са в готовност да бъдат прехвърлени според плановете на учението. Редица съединения и военни части от Западния и Централния военен окръг са получили заповед да се придвижат на собствен ход на разстояния над 1000 км. Изтребители постоянно патрулират въздушното пространство в граничните райони. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че по време на маневрите войските действително ще се доближат до границите с някои съседни държави, включително с Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Хамънд: Великобритания ще наблюдава действията на руските военни части

Великобритания ще наблюдава действията на руските военни части, предупреди британският министър на отбраната Филип Хамънд , цитиран от Ройтерс.  Лондон се противопоставя на външна намеса в Украйна, подчерта Хамънд. Изявлението беше направено, след като..

публикувано на 27.02.14 в 10:10