Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Следим внимателно ситуацията в Украйна

Снимка: БГНЕС
Българските власти  следят с повишено внимание развитието на  ситуацията в Украйна. Това каза външният министър Кристиан Вигенин. Той подчерта, че важна цел за ЕС и България е гарантирането на териториалната цялост на Украйна.

Следим много внимателно информациите, тъй като са противоречиви за самото присъствие на военни в райони, които по принцип не са част от руските бази там. Искаме да предупредим, че за нас гарантирането на териториалната цялост на Украйна е важна цел - не само за България, но и за Европейския съюз и призоваваме всички страни към въздържаност, защото прекрачването на определена граница в противопоставянето може да направи някои процеси необратими. Емоциите трябва постепенно да отстъпят на заден план и да се търсят стъпките към компромиса и към ангажирането на всички граждани на Украйна, независимо от техния етнически произход към възстановяването на реда, на закоността и към встъпването по пътя на помирението и икономическия растеж. Това са основните задачи пред Украйна сега и обръщането в друга посока, насаждането на допълнително напрежение може да има тежки последици и за самата държава, но преди всичко за гражданите, независимо в коя част на Украйна живеят, заяви Вигенин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.