Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Москва почетоха паметта на загиналите в Освободителната война

Снимка: Васко Михайлов

В навечерието на 3-ти март десетки българи, живеещи и работещи в Москва, почетоха  паметта на войните, дали живота си за освобождението на България от турско робство. По случай националния празник пред паметника на Гренадирите беше отслужена панихида и бяха поднесени много цветя.

Нашият народ дълбоко почита паметта на загиналите руски войни, пролели своята кръв за свободата на България и доказателство за това са онези над 400 паметника, издигнати в знак на признателност и преклонение пред героизма и подвига на тези хора, каза пред събралите се българският посланик в Москва Бойко Коцев. Тези думи допълни почетния председател на Съюза на приятелите на България Виктор Шарапов, като посочи, че  българо- руското братско приятелство има вековни традиции и ние трябва да го пазим и развиваме: Сега, в наши дни, ние помним как беше постигнато това освобождение и ние казваме на българите:"Да, това е вашият национален празник, но нова е и наш празник", защото България стана свободна, благодарение на нашите общи усилия, на руските войни и българските опълченци, на руския и на българския народ.

След дългогодишни усилия на различни организации, най-накрая в Москва ще бъде поставен паметник на ген. Скобелев, съобщи космонавтът Алексей Леонов, който е президент на Скобелевския комитет. Решено е паметникът да бъде изграден още тази година в  района на Академията на генералния щаб на руските въоръжени сили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.