Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският парламент одобри изпращането на военни части на територията на Украйна

Виталий Кличко призова за мобилизация на украинската армия

| обновено на 01.03.14 в 18:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на федерациите на руския парламент единодушно одобри използването на руски военни части на територията на Украйна до нормализиране на обстановката там. Това стана след като руският президент Владимир Путин внесе искане в горната камара, която тази вечер се събра на извънредно заседание.

Обосновавайки това свое искане, руският президент посочва, че във връзка с извънредната ситуация в Украйна, съществува реална заплаха за живота на руските граждани и  на личния състав на военния контингент, разположен на територията на автономната република Крим.  В тази връзка и на основание на съответните разпоредби в Конституцията, Владимир Путин внася в Съвета на федерациите искане да бъдат използвани руските въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в тази страна, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл. 

По-рано днес двете камари на руския парламент - Държавната Дума и Съветът на федерациите, призоваха Владимир Путин да използва всички налични възможности за защита на населението  на Крим от произвола и насилието. На свиканото тази вечер извънредно заседание сенаторите единодушно подкрепиха искането на руския президент за военна намеса в Украйна.

Горната камара на руския парламент ще поиска от президента Владимир Путин да отзове руския посланик в Съединените щати. Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко е наредила на комисията по външни въпроси да поиска от Путин за отзове дипломата.

В отговор на руското решение лидерът на партия УДАР Виталий Кличко призова украинският парламент да мобилизира армията. Кличко също настоя Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание за кризата.

Междувременно стана ясно, че Съветът се събира на извънредна среща за Украйна в 21.00 часа българско време. Това съобщи добре осведомен източник от централата на световната организация. Срещата ще бъде закрита, каза той


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Президентът на Украйна обяви за незаконен премиера на Кримската република

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за обявяване за незаконно на назначаването на проруски премиер в Кримската автономна република. Сергей Аксьонов беше избран на поста, след като по-рано тази седмица..

обновено на 01.03.14 в 15:21

Русия може да изпрати "ограничен контингент" с военни части на Кримския полуостров

В горната камара на руския парламент обявиха, че допускат въвеждането на ограничен руски военен контингент в Крим за гарантиране на сигурността. Същевременно Съветът на Държавната Дума прие обръщение към Владимир Путин  с призив да..

публикувано на 01.03.14 в 15:15
Лоран Фабиюс

Франция е дълбоко загрижена заради Крим

Франция е дълбоко загрижена заради съобщенията за значително военни маневри в Крим. Това посочи френският външен министър Лоран Фабиюс , след като Киев обвини Москва, че е изпратила 6000 войници на Кримския полуостров. Призоваваме всички страни да се..

публикувано на 01.03.14 в 15:02

Референдумът за по-голяма автономия на Крим ще се проведе на 30-ти март

Референдумът за това дали жителите на Кримската република искат по-голяма автономия е бил изместен за 30 март. Това съобщи говорител на новия кримски премиер Сергей Аксьонов . Вотът първоначално беше планиран за 25 май - на същия ден, когато трябва да се..

публикувано на 01.03.14 в 13:18