Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Обама обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Украйна

Владимир Путин Г20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ обсъдиха в телефонен разговор обстановката в Украйна. Владимир Путин е наблегнал на причините, довели до решението на Русия при необходимост да използва военна сила в Крим.

В разговора, продължил час и половина, руският президент е определил действията на украинските ултранационалисти като престъпни и е посочил, че ако насилието се разпростре на изток и към Кримския полуостров, Москва си запазва правото да защити своите интереси и живеещото там рускоезично население.

Пресслужбата на Кремъл съобщи още, че  в отговор на проявената загриженост на Барак Обама относно плановете за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна, Владимир Путин е насочил вниманието му към провокациите на ултранационалистите, които, според руския президент, на практика се подкрепят от сегашните власти в Киев. Владимир Путин разговаря и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Руският държавен глава е  отбелязал, че в случай на ескалация на насилствените действия спрямо рускоезичното население в източните региони на Украйна и в Крим, Русия не може да остане безучастна и ще предприеме необходимите мерки в рамките на международното право.

И двете страни са подчертали необходимостта от предотвратяване на по-нататъшното разрастване на кризата в Украйна”, съобщава пресслужбата на Кремъл. Днес следобед в центъра на Москва ще се проведе шествие в подкрепа на украинския народ и на решението на Съвета на федерациите, което разрешава на руския президент да изпрати войски  в Украйна.  Като се позовават на социалните мрежи, руски медии съобщиха за случаи на принуда спрямо бюджетните служители да участват в шествието. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.