Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва бяха арестувани десетки хора, протестиращи срещу употребата на военна сила в Украйна

| обновено на 02.03.14 в 18:05
Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

В центъра на Москва бяха арестувани няколко десетки души, които се опитаха да проведат протестна акция срещу решението на руските власти да използват военна сила в Украйна.

Полицейските спецчасти ОМОН действаха безкомпромисно и без да обясняват причините  задържаха наред събралите на Манежния площад край стените на Кремъл няколкостотин души. Те  пяха химна на Украйна и скандираха „Путин, опомни се” и  „Не на войната”. Протести имаше и край сградата на генералния щаб на руската армия. Там също бяха арестувани няколко десетки души, обявили се против  евентуалната руска военна намеса в Украйна. В късния следобед в центъра на Москва ще се проведе разрешено от властите шествие в подкрепа на рускоезичното население на Украйна и против провокаторите, превзели властта в Киев. Същевременно експресни анкети, организирани от руски медии, показват, че повечето руснаци определят решението за използване на войски в Украйна  като неоправдано и смятат, че то представлява излишна мярка. 

Разрешено от властите шествие премина по централните улици на Москва в подкрепа на рускоезичното население на Украйна и нарешението за военна намеса в съседната държава.

Близо 30 000 души преминаха организирано по предварително набелязания маршрут с патриотични плакати и руски знамена. В шествието се включиха главно младежки и студентски организации, както и служители от бюджетната сфера. Русия трябва да се консолидира и да подкрепи своите съотечественици в Украйна, се посочва в обръщението на организаторите на шествието.

През целия ден Червеният площад остана затворен по технически причини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.