Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев: Янукович все още е легитимният държавен глава на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руския премиер Дмитрий Медведев продължава да смята, че отстраненият от власт президент Виктор Янукович все още е легитимният държавен глава на Украйна. Междувременно руското правителство може да се сблъска със сериозни икономически и финансови проблеми заради  продължаващото напрежение около Украйна.

Според Дмитрий Медведев авторитетът на Виктор Янукович е нищожен, но въпреки това той остава законен президент на Украйна и ако е виновен, новите власти би трябвало да използват предвидената в конституцията  процедура по неговото отстраняване и тогава да го съдят. Всичко останало е произвол и завземане на властта, смята руският премиер. Медведев подчертава още, че Русия се нуждае от силна и стабилна Украйна, която да бъде предсказуем икономически партньор, а не беден роднина, който вечно е с протегната ръка за помощ.  Москва е готова да развива взаимноизгодни отношенията с Украйна, но с цялата страна, а не с група хора, които незаконно са узурпирали властта, смята руският премиер.

На фона на кризата в Украйна и заплахите на Москва за военна намеса,  фондовият  пазар в Русия бележи днес рекордни загуби. Само за няколко часа  след началото на търговете, двата основни индекса в Русия паднаха с около 10 процента. Акциите на водещите руски компании също вървят надолу- рекордно е падението при енергийната компания „ИнтерРао”-  над 18 %, а акциите на „Газпром” поевтиняха с повече 11 на сто. Ценните книжа  на металургичния гигант „Мечел” се сринаха с цели 20 на сто и  бяха изтеглени от фондовия пазар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.