Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската валута се срина до рекордно ниски нива

Снимка: Васко Михайлов

Руския може да се изправи пред сериозни икономически и финансови проблеми заради продължаващото напрежение около Украйна. Руската валута днес се срина, достигайки рекордно ниски нива.

В началото на търговията доларът се разменяше за 37 рубли, а еврото премина нивото от 50,70 рубли. За да укроти пазара, Централната банка беше принудена рязко да вдигне основната лихва с пункт и половина от 5.5 на 7 %. Известно затишие на валутните пазари настъпи едва след масираната намеса на Централната банка, която се опита да задоволи огромното търсене на долари и евро.

Украинската криза и заплахите на Москва за военна намеса сринаха тази сутрин и фондовия пазар. Само за няколко часа след началото на търговете, двата основни индекса в Русия отчетоха спад с около 10 процента, като по-късно се стабилизираха на нива от 6- 7 на сто, което също е рекордно падение. Акциите на някои водещи компании поевтиняха с над 9 на сто. Експертите предупреждават, че девалвацията на рублата ще доведе до ръст на цените и правителството няма да може да изпълни обещанията си да държи инфлацията под контрол. Освен това изтичането на капитали и намаляването на чуждестранните инвестиции могат да предизвикат трайни негативни процеси в руската икономика, която и без това напоследък се сблъсква с редица трудности, прогнозират анализаторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.