Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия извърши успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Топол"

Снимка: Васко Михайлов

Русия извърши успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Топол". Стратегическата ракета "РС-12М - Топол" е била изстреляна от полигона "Капустин яр", който се намира край Волгоград в Южна Русия. 

Целта на пуска е да се провери работата на някои перспективни бойни компоненти на междуконтиненталните балистични ракети, съобщи говорителят на Министерството на отбраната полковник Игор Егоров. По думите му учебната бойна част на ракетата е поразила успешно условната цел на полигона "Сари-Шаган" в Казахстан.

Пускът не беше изненада за САЩ, тъй като е бил съгласуван още преди да се изострят отношенията между двете страни във връзка с украинската криза. Според представител на Белия дом изпитанието е рутинно и двете страни се уведомяват взаимно за подобни действия съгласно поетите ангажименти по Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Междуконтиненталната  ракета "Топол" има 3 степени и се изстрелва от подвижна платформа. Стартовата й маса е 45 тона и е способна да преодолее разстояние от 10 хиляди километра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.