Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще разследва твърденията в подслушания разговор Аштън - Пает

Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

Русия възнамерява да разследва твърденията в подслушания разговор на ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън с естонския външен министър Урмас Пает, според който снайперистите в Киев най-вероятно са били наети от лидер на Майдана.  

Депутатите от Държавната дума подготвят специално обръщение до ЕС за създаването на съвместна комисия, която да разследва убийствата в Киев. Парламентаристите възнамеряват да извършат проверка на фактите от телефонния разговор относно снайперистите на Майдана, които по всяка вероятност са разстрелвали както демонстранти, така и полицаи. 

Според ръководителя на Комитета по международни отношения в Руската дума Алексей Пушков, разговорът между двамата европейски дипломати е поредното доказателство, че в Украйна е бил извършен държавен преврат. Той обвинява ЕС, че подкрепата му за опозицията в Киев няма нищо общо с демокрацията и грижата за спазването на човешките права, а е опит за подкрепа на прозападните групировки в техния неистов стремеж да завземат властта. Това е една от причините Русия да не признава новото украинско правителство, дошло на власт незаконно чрез мистификации и лъжи, посочва Алексей Пушков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.