Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилията на Русия да стабилизира ситуацията в Украйна не срещат разбиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия заяви, че ЕС е заел изключително неконструктивна позиция, замразявайки преговорите за облекчаване на визовия режим, съобщи Ройтерс като цитира изявление на руското външно министерство. Москва няма да приеме езика на санкциите и заплахите и ще отговори, ако й бъдат наложени санкции, се казва още в изявлението. 

Решението на НАТО да замрази сътрудничеството с Москва показва пристрастие и предубеждение към Украйна, заяви още официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич: Намираме за крайно опасни опитите да се внесе в и без това сложната деликатна ситуация в Украйна натовският фактор. Той ще внесе допълнително напрежение и ще подкопае възможностите за нормализиране на ситуацията.

В сряда НАТО обяви, че ще преразгледа отношенията си с Москва и отмени плановете за съвместна операция по сирийските химически оръжия.

Усилията на руския президент Владимир Путин да деескалира кризата в Украйна не срещат никакво разбиране, заяви говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Това е много тъжно и вредно от гледна точка на възможните последствия, каза още Песков и подчерта, че Москва не режисира събитията в Украйна, а само отговаря на призивите за помощ. 

Това, което виждаме днес в Украйна и около нея, е тържество на двойните стандарти. Западните ни партньори признаха легитимността на хората, които в момента се наричат ръководители на Украйна, независимо от факта, че тези хора дойдоха на власт с помощта на други, извършили силов преврат. И в същото време напълно отричат правото на някой друг да участва в управлението на Украйна. По думите му Западът пренебрегва правото на самоопределение, за което призовават някои в Украйна.

Над 65 000 души се събраха на Червения площад в Москва в подкрепа на проруските власти на Кримския полуостров, който иска да се присъедини към Русия, съобщи Франс прес като се позова на московската полиция. Митингът е под наслов "Ние сме заедно".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.