Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ критикува намерението на кабинета за великденски добавки към пенсиите

Снимка: Радио Видин

От партия ГЕРБ разкритикуваха намерението на правителството да даде великденски добавки на пенсионерите. Според Менда Стоянова мярката не може да е постоянна, защото тези суми не са планирани в бюджета.

Това означава само едно - решението е ад хок и е продиктувано единствено и само от президборната ситуация преди евроизборите. И за това ги наричам предизборно пазаруване. ГЕРБ не е против това да се вдигат пенсиите на нашите родители. Нашата политика беше в тази посока, но за да се увеличават пенсиите, трябва да има обективни условия - растеж на брутния вътрешен продукт, на работните места, които генерират данъци и осигуровки, добра работа на приходните агенции. Всичко това обаче в момента изобщо не е на лице, каза Менда Стоянова.

В отговор председателят на парламентарната комисия по социална политика Корнелия Нинова обясни, че в хазната има достатъчно добри приходи, за да се гарантират пенсионните добавки. 

Парите ще дойдат от държавния бюджет чрез трансфер към бюджета на Националния осигурителен институт. Осигурени са от преструктуриране и икономии в държавния бюджет. Няма да се налага да се прави актуализация на бюджета. Парите ги има. Твърдението на колегите от ГЕРБ, че е предизборно, отхвърлям. Правихме подобни великденски и коледни надбавки на пенсиите по време на предишно управление на БСП. Правихме го миналата година. Тогава нямаше избори. Заложена е в програмата на БСП такава социална политика. Изпълняваме предизборни ангажименти, каза Нинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.