Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските депутати обещават в най-кратки срокове да приемат необходимите решения след референдума в Крим

Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

Руските депутати обещават в най-кратки срокове да приемат необходимите решения след референдума в Крим. Процесът за присъединяване на автономната република към Русия ще отнеме не повече от три месеца.

Москва посрещна резултатите от референдума в Крим с нощно автомобилно шествие. Колоната от над 3500 коли с развети руски и кримски знамена се беше проточила над 3 километра. Днес от ръководството на Държавната дума обещаха в най-кратки срокове да бъдат оформени необходимите законодателни решения, произтичащи от изразената на референдума в Крим воля за присъединяване към Русия. Всички юридически процедури ще отнемат най-много 2-3 месеца. Русия вече декларира готовност да снабдява Крим с електроенергия и продоволствия в случай на неприятелски акции от страна на властите в Киев. Полуостровът постепенно ще преминава и към рублата като официална валутна единица.

Очаква се Русия да дотира новата си териториална придобивка с 3 милиарда долара годишно, като тези процеси вероятно ще управлява вицепремиерът Дмитрий Козак. Той отговаряше за олимпийското строителство в Сочи.

В пореден телефонен разговор тази нощ президентите на Русия и САЩ  останаха на противоположни позиции за референдума в Крим. Според Владимир Путин той напълно отговаря на международните норми, докато Барак Обама заяви, че САЩ никога няма да признаят това гласуване, тъй като то противоречи на украинската конституция. Въпреки различията, двамата лидери са отбелязали необходимостта от съвместни усилия за стабилизиране на обстановката в Украйна. Путин и Обама са обсъдили възможността за изпращане на мониторингова мисия на ОССЕ, която, според руската страна, трябва да обхване цялата територия на Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.