Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия засега ще се въздържи от ответни санкции

Русия ще се въздържи засега от ответни санкции срещу САЩ и въвеждане на визов режим с Украйна, заяви президентът Владимир Путин пред Съвета за сигурност на Руската федерация, предаде Франс прес.

Това засяга най-вече визовия режим с Украйна, ако Русия предприеме тази мярка, ще пострадат съвсем невинни милиони украинци, които бездруго живеят оскъдно, работейки в Русия, изкарват малко пари, за да си подкрепят семействата. Не бива да го правим, каза руският лидер.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че опитите да се изолира Москва чрез санкции са "задънена улица" и подчерта, че сериозните политици не трябва да прибягват до тях. 

Шведският премиер Фредрик Райнфелд заяви, че ЕС налага санкции на Русия, защото президентът Путин действа непредсказуемо, не спазва международните закони и Съюзът трябва да предотврати ескалиране на ситуацията.

Те не действат съгласно международните закони, затова смятам, че ние се подготвяме за най-лошия сценарий, защото виждаме риск от ескалиране на ситуацията. Но все още искаме диалог, още искаме да видим друга Русия - различна от последните събития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.