Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер: Русия се опита да раздели Европа

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

  Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер осъди опита на Русия да раздели Европа чрез незаконния референдум в Крим. Щайнмайер, който е на посещение в Киев, разговаря с  украинския премиер Арсений Яценюк.
 
С референдума в Крим миналата неделя, с подготовката в Съвета на федерацията, а след това и с интегрирането на Крим в състава на Русия, бяха извършени действия, които не са в съответствие с международните закони, и които създават риск от ново разделение на Европа.

Щайнмайер изрази надежда, че мисията наблюдатели на ОССЕ ще спомогнат за намаляване на напрежението в страната.  Надявам се присъствието на тези около стотина наблюдатели да допринесе поне да няма по-нататъшна ескалация. Във всеки случай позицията на Германия е, че на Украйна й предстои дълъг и труден път.

В отговор Яценюк заяви, че Украйна ще се нужда от помощта на Европа в областите на енергийната сигурност и въоръжаването и модернизирането на армията.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.