Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Диловска: 15% поскъпване на тока е добра крачка за стабилизиране на електроенергийната система

Около 15 процента увеличение цената на тока е първа крачка за стабилизиране на електроенергийната система. Това заяви енергийният експерт Иванка Диловска. По думите й, обхватът на системата за енергийно подпомагане трябва да бъде разширен. Тя обясни различните сценарии за повишаването на цената на тока:

Аз не знам колко са задълженията в системата. Вчера се говореше за между 1 и 4 милиарда. Специално за тези 350 милиона, легендарните, за които се говори, и които са щрих в общата картина, ако говорим за тяхното покриване, те са лесни сметки. Ще трябва 7% да се увеличи цената. А ако са 1 милиард задълженията, ще трябва да се увеличи с 20 процента. Моята теза е, че ако ДКЕВР се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012-а преди да започнат да ги намаляват трите пъти с 15%, общо взето, може да бъде една добра първа крачка към стабилизация на сектора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.