Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стойнев изнесе данни за нередности в управлението на НЕК

Снимка: Радио Шумен

Енергийният министър Драгомир Стойнев обвини експертите на ГЕРБ, че са одобрили бизнес план за Националната електрическа компания (НЕК), който е можел да доведе до загуби от 1,2 милиарда лева за 2013-а и 2014-а година. Стойнев гарантира, че Националната електрическа компания няма да фалира и допълни, че проверка на Инспектората към Министерския съвет в компанията за периода на управлението на ГЕРБ показва много нередности.

Една от констатациите в доклада се отнася до механизма за компенсиране на разходите за изкупуването на "зелена енергия". Според Стойнев този механизъм: 

Не изиграва ролята си на механизъм за компенсиране и натрупа допълнителни загуби на дружеството. Разработената бизнес програма на дружеството за периода 2012-2014 година отразява прогнозата за влошаване.

Други изводи от проверката на НЕК показват:

Нарастването през следващите години на присъединени източници, на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници ще доведе НЕК ЕАД до ликвидна криза, граничеща с несъстоятелност.

По думите на министъра, ако тази политика на управление на НЕК беше продължила: 

В енергетиката може би щяхме да бъдем в състояние на една пълна катастрофа. В НЕК ЕАД не е създаден механизъм, по който да се определят приоритетни плащания на задълженията по сключени договори, както и техния размер. Тоест, те са си плащали на когото си искат, както си искат и каквито суми сами те преценят. 

По време на извънредната пресконференция на Драгомир Стойнев не стана ясно какви са задълженията на НЕК в момента, но министърът обясни, че правителството на Пламен Орешарски е поело НЕК със задължения в размер на 2,7 милиарда лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.