Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва третото дело срещу Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов застава на подсъдимата скамейка за трети път.

За днес е насрочено първото заседание по т.нар. дело за незаконно подслушване срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия МВР шеф и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та.

Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава, че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по–късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Цветан Цветанов вече чу на първа инстанция две присъди. Едната бе оправдателна по делото за присвояване, а втората - осъдителна за отказаните СРС-та. По нея съдът определи бившият силов министър да лежи 4 години в затвора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

4 години затвор за Цветан Цветанов

Софийски градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен и го осъди на 4 години затвор, съобщи БГНЕС. По-рано днес прокуратурата поиска 3 години условна присъда за Цветанов. Пледоарията по второто от делата срещу..

публикувано на 29.05.14 в 17:25

Съдът оправда Цветанов по делото за присвояване

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи БГНЕС. Делото срещу Цветанов бе за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. На заседанието по..

публикувано на 26.05.14 в 09:57

Ключовият свидетел по делото срещу Цветан Цветанов се появи час, след като бе обявен за общодържавно издирване

Ключовият свидетел по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Орлин Тодоров се появи изненадващо в Съдебната палата доброволно, буквално час, след като бе съобщено, че не е открит на домашния си адрес и е обявен за общодържавно..

публикувано на 15.05.14 в 15:19

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Цветан Цветанов

Състав на Софийския градски съд даде ход на делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за отказ от разрешение на СРС, предаде Агенция “Фокус”. В момента се разпитва свидетелят Цветан Иванов като разпитът е при закрити врата, за да не..

публикувано на 13.05.14 в 09:54

Отложи се делото срещу Цветан Цветанов

Софийски градски съд отложи делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 22 май от 9.00 часа. Причината е отсъствието на един от съдебните заседатели. На днешното заседание като свидетели се яви Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП, и..

публикувано на 16.04.14 в 09:36

Борисов заяви, че Цветанов остава в ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му е в отлична кондиция, а в рамките на този парламент напусналите депутати нямат никакво значение. Той допълни, че ще има нови хора в ръководните органи на ГЕРБ, но няма да се раздели с Цветан Цветанов. В..

публикувано на 12.12.13 в 07:49

Стартира делото срещу Цветан Цветанов

В Софийския градски съд днес започва делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е обвинен в осуетяване на наказателно преследване заради 6 отказа за прилагане на СРС-та срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Това..

публикувано на 28.11.13 в 07:31

Цветанов е и със забрана да напуска страната

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Цветан Цветанов за длъжностно присвояване в големи размери, като за улесняване на деянието е извършено и престъпление по служба. Цветанов е обвинен, за това че през периода от 23 декември 2011 г. до..

публикувано на 22.11.13 в 11:25

Цветан Цветанов: Планът е минимум четири обвинения

Планът е минимум четири обвинения. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на излизане от Столичното следствие. Защо трябва да се оттеглям от политиката, това каза Цветан Цветанов, на въпрос дали има такова намерение...

публикувано на 22.11.13 в 08:06

Цветан Цветанов е подал писмено съгласие за снемане на депутатския му имунитет

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал писмено съгласие за снемане на депутатския му имунитет . Това съобщи в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Михаил Миков. Цветанов е подал заявление в деловодството на..

публикувано на 06.11.13 в 07:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с..

публикувано на 04.07.24 в 08:11

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските..

публикувано на 03.07.24 в 07:44