Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Хапсали - "Семейните легенди на Балканите се разказват на маса и с времето се променят така, че да си ги харесваме все повече и повече"

"Гръцко кафе" е дебютният роман на Катерина Хапсали. Тя е завършила икономика и испански език в САЩ, след това се захваща (вече обратно в България) с докторат по философия. С думите борави отдавна (все пак е от журналистическо семейство), от биографията й в тази насока ще спомена само че е била главен редактор на българското издание на Харпър'с Базар.

Чиста българка (доколкото на Балканите можем да използваме това понятие), а фамилията идва след брака с грък. Такава е и главната героиня в "Гръцко кафе" - и тя е Катерина, и очевидно автобиографичните моменти са много. Но в книгата истината се преплита с фантазията, която "нокаутира в крайна сметка действителността", модерното се "мери" с отдавнашното и май героите (и най-вече героините) от миналото печелят много от битките.

Увлекателна, интелигентно написана, с "много пипер" по балкански, с много ярки сравнения и образи, които на секундата оживяват, изскачат от страниците и се настаняват в съзнанието на читателя.

Чуйте разговора с Катерина Хапсали - за "шкафа с истории", който открива в съзнанието си, за конфликтите (повечето изкуствено генерирани), които обаче се решават на чаша ракия или ципуро, за сенките от миналото, за една изумителна галерия от образи и несравними "баби" - всяка със своя "номер", сила и умение, за легендарни българки, прочути с красотата си, но и и за прагматичните и смели наши предшественици, които са "учели, за да живеят", за село Лещен и за вечерите там, които се "борят" с деня, който не иска да си отиде... и за бъдещето, което търсим, когато погледнем в чаша с кафе. Независимо дали е гръцко, турско или българско. Важното е да е силно!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15